Powstanie publikacja kulinarna pt. „Szlakiem rybnych przysmaków” oraz wieczór autorski wraz z pokazem kulinarnym. Podpisano umowę. Partnerami projektu jest dwanaście lokalnych grup rybackich z kilku województw.
W dniu 2 lipca 2020 r. Prezes Zarządu Tomasz Szczepański, Wiceprezes Janusz Goliński oraz członek Stowarzyszenia Burmistrz Miasta Krynica Morska Krzysztof Swat podpisali umowę z Marszałkiem Województwa Pomorskiego Mieczysławem Strukiem na projekt współpracy realizowany w ramach Północnego Szlaku Rybackiego. Partnerami projektu jest dwanaście lokalnych grup rybackich z województw: pomorskiego, zachodniopomorskiego oraz warmińsko-mazurskiego.
W ramach podpisanej umowy zostanie wydana publikacja kulinarna pt. „Szlakiem rybnych przysmaków” oraz zorganizowany zostanie wieczór autorski wraz z pokazem kulinarnym. W publikacji znajdą się zarówno przepisy na dania rybne dawne jak i współczesne, tradycyjne oraz charakterystyczne dla każdego regionu, jak również zaprezentowana będzie historia rybołówstwa na terenie Mierzei i Żuław. Ideą publikacji jest przeniesienie czytelnika w swoistą „podróż” szlakiem rybnych przysmaków zarówno na przestrzeni lat, a także po różnych regionach Polski.
Kwota przyznanej dotacji to 30 699,00 zł.
Inf, foto: LGR Brać Mierzei