Raki wróciły na żuławskie stoły. Warto spróbować aromatycznej zupy rakowej i wielkich raków sygnałowych z sosem fenkułowo kawiorowym i koperkowym. Celebrowanie tych przysmaków z kieliszkiem cydru, to prawdziwa kulinarna uczta serwowana w Małym Holendrze Domu Podcieniowym w Żelichowie Cyganku.
Początkowo gospodarze Małego Holendra zapowiadali jedynie weekend rakowy. Teraz jest szansa, że tych weekendów będzie więcej i raki jak to dawniej bywały na Żuławach w obfitości, na stałe wpiszą się w menu.
W październiku zapraszamy do Małego Holendra w soboty i niedziele od 12.00 do 18.00. W odpowiedzi na spore zainteresowanie gospodarze uzupełnili menu o wędzone raki dostępne w każdy weekend. Od poniedziałku do piątku działają na zamówienie – uroczystości, spotkania, szkolenia. Powoli przymierzają się do weekendu z gęsiną 9-11 listopada.
Klimatycznie, po żuławsku. Kto nie był, niech żałuje.