O kuchni żuławskiej współcześnie. Zapraszamy do tworzenia opracowania o współczesnej kuchni żuławskiej, która czerpie z lokalnych tradycji. Poszukujemy współczesnych zjawisk kulinarnych na Żuławach, gdzie kuchnia regionalna jest symbolem, myślą przewodnią, inspiracją jest historia, regionalizm, sezonowość, wykorzystanie naszej żyznej ziemi w zgodzie z ekologią. Na uwagę zasługują różne inicjatywy, wydarzenia, miejsca, osoby mające wpływ na tworzenie Kuchni Żuławskiej.
Zgłoszenia można przesyłać na adres mailowy Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.. W mailu powinien zostać zawarty krótki opis z uzasadnieniem i dane kontaktowe. Prosimy o podpowiedzi, zwrócenie uwagi na różne kulinarne inicjatywy. Ostatecznego wyboru dokona kapituła złożona ze znawców kuchni, historyków i regionalistów. O wybranych inicjatywach powstaną krótkie artykuły, które zostaną zamieszczone w publikacji planowanej na maj 2019.
Podpowiedzi prosimy przysyłać do 21 stycznia 2019 r.